پایگاه خبری - اطلاع‌رسانی وب ‌دا - خراسان شمالی
چهارشنبه ١٣ تیر ١٤٠٣ -
»
اخبار زیر مجموعه های علوم پزشکی خراسان شمالی


گزارش بازدید وب سایت :

کاربران آنلاین : ۱۲۲ نفر

تعداد بازدید های امروز : ۲۴۴۳ مورد

تعداد بازدید های کل : ۳۴۹۴۳۹۸ مورد

نقرس


نقرس یک بیماری ثانویه به افزایش اسید اوریک است که در اثر تجمع و رسوب کریستال های اسید اوریک ( اورات سدیم ) در مایع سینوویال مفاصل ، نسج نرم ، کلیه و ... ایجاد می شود .

کریستال های تولید کننده بیماری مفصلی :

برخی از کریستال ها وقتی که در داخل فضای مفصلی آزاد شوند ، پاسخ التهابی را به دنبال خواهند داشت . مهم ترین این کریستال ها که ایجاد سینوویت نموده و به التهاب مفصل منجر می شوند عبارتند از :

  1. اورات سدیم
  2. کلسیم پیروفسفات
  3. میکروکریستال های کورتیکواستروئید
  4. کریستال های هیدروکسی آپاتیت

قبل از بحث درباره کریستال های تولیدکننده بیماری نقرس لازم است آگاهی مختصری در مورد عوامل تولیدکننده این کریستال ها داشته باشیم :

اسید اوریک :

  • مقدار اسید اوریک سرم تابع توارث و عوامل محیطی ( نظیر عادات اجتماعی ، وضع تغذیه و ... ) می باشد . مقدار طبیعی اسید اوریک در مردان 1/5 ( 1+-) میلی گرم در صد سی سی و در زنان 4 (1+-) میلی گرم در صد سی سی سرم می باشد . کمتر بودن مقدار اسید اوریک در زنان به نظر می رسد به علت اثر استروژن در افزایش دفع کلیوی اسید اوریک باشد . بعد از یائسگی مقدار اسید اوریک بالا می رود و به حدود مقدار اسید اوریک مردان می رسد .
  • افزایش اسید اوریک را با واژه « هایپراوریسمی » مشخص می کنند که به معنای بالا بودن اسید اوریک در خون و ادرار است که در اثر دفع نشدن این اسید از طریق کلیه ها به وجودمی آید . اگر مقدار اسید اوریک تغلیظ شده در مایعات بدن از حد مشخصی تجاوز کند باعث تشکیل ذرات بلورین اسید اوریکی ( اورات سدیم ) در مفاصل و بافت ها می شود .

عوامل خطر مرتبط با بالا بودن اسيد اوريك خون و نقرس :

  • عوامل ژنتيك
  • سن و جنس
  • وزن
  • رژيم غذايي
  • مصرف مشروبات الكلي
  • وجود برخي بيماري ها : نارسايي كليه يا عدم توانايي كليه ها در دفع مواد زائد  و ساير بيماري هايي كه در بالا بودن اسيد اوريك خون دخيل هستند مانند : فشار خون بالا ، سندرم لش نيهان ، پسوريازيس و بعضي از سرطان ها
  • داروها

رژيم غذايي و نقرس :

  • اجتناب از خوردن مقادير زياد غذاهايي كه حاوي پورين هستند . اين غذاها عبارتند از : گوشت قرمز ، جگر ، برخي از غذاهاي دريايي وانواع ماهي ها ( ماهي كولي و ساردين) ، ، قارچ ، كربوهيدرات هاي تصفيه شده نظير قند و نان سفيد و...
  • چاقي با بالا رفتن سطح اسيد اوريك در خون ارتباط دارد . حدود نيمي از افراد مبتلا به نقرس حداقل 15 درصد اضافه وزن دارند و دو سوم آن ها مبتلا به افزايش تري گليسريدهاي سرم مي باشند .

پيشگيري :

  • اولين اقدام پيشگيرانه اصلاح سبك زندگي است . مصرف متعادل پروتئين ها ، محدود كردن ميزان مصرف گوشت به حدود 100 گرم در روز و جايگزين كردن منابع پروتئيني با انواع غير گوشتي مانند : لبنيات كم چرب ، تخم مرغ ، سويا و...
  • مصرف حداقل 2 تا 4 ليتر آب يا ساير مايعات در روز كمك شاياني به دفع اسيد اوريك از ادرار مي كند .
  • پرهيز جدي از مصرف الكل
  • مصرف سبزي ها و ميوه هاي با رنگ تيره نظير : گيلاس ، توت سياه و انگور سياه – تمشك و زازالك و...
  • داشتن تمرين منظم ورزشي ضرورت دارد .بيماري نقري در زمينه بيماري پر فشاري خون ، ديابت و افزايش چربي خون بيشتر ديده مي شود ، لذا داشتن تناسب اندام و تمرينات منظم ورزشي در پيشگيري از بيماري نقرس اهميت خاصي دارد .